En av de mest populära företagsformerna idag är aktiebolag. Det finns många anledningar till varför man bör välja denna form och här tänkte vi titta lite närmare på detta och hur det går till att starta ett aktiebolag.
För- och nackdelar
Det finns både för- och nackdelar med aktiebolag. En av de största fördelarna är att bolaget och dess ägare är separata juridiska personer, vilket är ett stort skydd för ägarna som privatpersoner och skiljer dessa tydligt. Ägaren av ett aktiebolag är heller inte personligt ansvarig för bolagets skulder. Skulle företaget gå under riskerar man i regel att endast förlora aktiekapitalet, även om det finns undantag.
En av de tydligaste nackdelarna är ju att det är dyrare att starta ett aktiebolag än en enskild firma då man behöver ett aktiekapital. Det finns även ett större krav på administration i ett aktiebolag då man måste lämna in en årsredovisning varje år, och detta innebär även högre offentlighet. Slutligen är det mer komplicerat att lägga ned ett aktiebolag än en enskild firma. Läs mer om detta hos Citadellet Likvidationer AB.
Hur det går till
När man väl beslutat att starta ett aktiebolag behöver man upprätta en stiftelseurkund och en bolagsordning. Stiftelseurkunden ska innehålla det följande:
- datumet den skrevs
- hur mycket varje aktie kostar vid grundandet
- hur många aktier som varje stiftare tecknar till sig
- vilka som ska sitta i styrelsen och deras personuppgifter
- namnet man har valt för aktiebolaget
- om man betalar aktierna med apportegendom
Bolagsordningen ska i sin tur innehålla:
- aktiebolagets namn
- orten där bolagsstämman ska hållas
- hur kallelsen till bolagsstämman ska ske
- vilka ärenden som ska finnas med på årstämman
- vilken verksamhet företaget ägnar sig åt
- det registrerade aktiekapitalet
- antalet aktier
- hur många styrelseledamöter bolaget har
- antingen antalet revisorer eller om bolaget inte ska ha en revisor
- räkenskapsåret
Med dessa uppgifter klara kan man sedan gå vidare med att teckna aktier i företaget. Det är dock inte ett krav att varje stiftare faktiskt tecknar aktier i företaget. Man kan betala aktierna genom att sätta in pengar i ett speciellt konto just för detta. Aktiekapitalet för ett privat aktiebolag är minst 50 000 och 500 000 för ett publikt.
Ta sedan kontakt med banken som bolaget satt in kapitalet på. De kommer att behöva ta fram ett bankintyg som ska skickas in till Bolagsverket. De flesta banker kan dock lämna ett intyg direkt i e-tjänsten om man använder Bolagsverkets sådan.
Allt som är kvar då är att registrera företaget hos Bolagsverket, vilket måste göras senast sex månader efter alla stiftare har skrivit på stiftelseurkunden, och vänta på att Bolagsverket beslutar om registrering och ger företaget ett organisationsnummer.